sunnuntaina, marraskuuta 29, 2009

Oppitunti langankerijälaitteesta

Vihdoin tein suuren investoinnin synttäreideni innoittamana ja ostin Poppelista sillä erää viimeisen langankerijälaitteen 18.11. Samalla kyselin, onko pingotussettejä kaupan, ja kauppias lupasi selvitellä, saisiko niitä jostain valikoimiinsa. Viimein perjantaina päätin sisäänajaa kerijän ja katsoa, miten homma toimii. Viritin sekä laitteen että vyyhdinpuut olohuoneeseen lasten mentyä petiin (tapaturmariskin minimointi). Ensinnä kaivoin vyyhdin Evillaa, virolaista villaa (vyyhti toinen vasemmalta, sinistä ja harmaata sisältävä). Homma toimi muuten hyvin, mutten hoksannut pitää lankaa kireänä sormillani. Kerästä tuli löysä ja iso. Päätin keriä kerän uudelleen ja siitä tuli huomattavasti parempi. Päätin kaivaa pari muutakin vyyhtiä kaapista. Vastaan tulivat O-Wool (kevään sny kierrokselta), Kamena (viime syksyn sny kierrokselta) sekä Paris Musette (kesätyön kunniaksi). O-Wool keriytyi "hups vaan", samoin Kamena, joten totesin klo 22.30 ottavani vielä yhden vyyhdin, ihanaisen Ilun värjäämän langan. Vaan kävipä niin, että vyyhti oli liian pieni vyyhdinpuuhuni. "No, meneehän se tuossa kädellä..." ajattelin, ja sain karvaasti todeta sen virheeksi. Varmaan jo arvaattekin: kauhea sotkuhan siitä seurasi ja klo 00.30 päätin luovuttaa ja mennä maate. Seuraavalle päivälle jäi tunnin verran selviteltävää. Onneksi lanka oli pehmoista ja liukasta, joten solmuja ja takkuja ei päässyt syntymään eikä lanka tykännyt kyttyrää myttyröitymisestä eli ei nuhjaantunut eikä mitään (onneksi!!). Ja ihanaa sitä oli käsissä pyöritellä, vaikka harmitti moinen kämmi. Facebookista joku lienee jo lukenutkin aiheesta, mutta laitetaan tähän vielä lista muistiin itselle:

1) Pidä lanka kireänä sormilla, kun kerit sitä vyyhdinpuilta laitteeseen.
2) Käytä vyyhdinpuuta, vaikka vyyhti olisi liian pieni -> keksi viritelmä.
3) Älä totea klo 22.30 "mä ihan nopeasti tän kerin, vaikkei mahdu vyyhdinpuulle..."
4) Luovuta ajoissa, jos vyyhti menee sotkuun. Virkeillä silmillä näkee paremmin sekä selvittää sotkua että tehdä kouluhommia...


Tässä vielä kerät:Vironvilla, o-wool, Kamena ja Paris Musette.

PS. Mitä eroa on vironvillalla, jos se on 6/2 tai 8/2? Ohuempaa tuo 8/2? Ainakin näin silmämääräisesti näyttäisi. Kertooko tuo jotain metrimäärästä?

7 kommenttia:

Kangaskasa kirjoitti...

8/2 vironvillassa on 100g:ssa 400m, ja 6/2 on 300m, 4/2 on 200m. Minullakin odottaa viime viikonlopun Tallinnanreissun villat kerimistä, siihen pitää saada inspiraatio ensin.

Villasukka kirjoitti...

Mulla taas vyyhdinpuilta kerijään tulee liian tiukka kerä - villa ei kuitenkaan saa kiristyä ja venyä. Joten joudun pitelemään lankaa kädessäni jotta se tulisi sopivan löyhästi.

Monna kirjoitti...

Ok, kiitos Kangaskasa! Mulla näkyy olevan suurin osa tuota 8/2, mutta muutama myös 6/2, kuten tuo juuri kerimäni.

Mun vyyhdinpuu pyörii niin sukkelaan, että on hyvä pitää senkin takia langasta kiinni, ettei vauhtia hidastaessa lanka pomppaa minne sattuu. Hyvä tietää tuo, ettei saa liian kireäkään olla. Mielestäni tuo kerä on ihan ok, ei liian kireä eikä löysä. Käteen joustaa, ei ole tönkkö. Lisää harjoitusta vaan :)

sade kirjoitti...

Moikka. asiasta toiseen.. ;) huomasin että sulla on puikoilla vauvan unipussi. Millä langalla teet? mäkun olen miettinyt että tekisin sellasen mut mikä ois hyvä lanka. ettei kuitenkaan kutita jne..??

Monna kirjoitti...

Moi Sade :)

Ihan nallelankaa tuo unipussi on, ajatuksena että siihen voi sitten tehdä kankaasta vuoren jos tahtoo. Ei vaan edisty sitten millään. Hän, kenelle sitä aikanaan ajattelin, täyttää jo 2 v ... Ei olisi kuin loppukiriä vailla valmis! Kuka potkis muhun inspiraation?

Päädyin nallelankaan, kun sitä on varastossa paljon. Kutittamaton se ei tosiaan ole. Kutittamatonta lankaa jos kaipaat niin miten ois Wool tai Lanett tai bambino? Tai Cascade220? Nuo vauvalangat on aika ohuita, mutta tuo Cascade about 7 veljestä vastaavaa ja ihanaisen pehmeää. Meillä pojilla oli unipussi lainassa, mikä oli tehty jostain mohairsekoitteesta pörröisyydestä päätellen ja siinä oli söpö ötökkä-kuvioinen trikoovuori. Mukava vaunussa keväällä ja syksyllä, kun ei toppahaalaria tarvittu. Toivottavasti tästä on jotain apuja!

Marjut kirjoitti...

Hyvä oppitunti! Minulla on myös ollut mielessä kerijän hommaaminen, mutta on vielä jäänyt haaveeksi (= auton korjaukset vievät talouden tiukille).

sade kirjoitti...

Suurkiitos! oli apua <3