lauantaina, tammikuuta 08, 2011

"Arvaamatta tuuli kääntyy vastaan, varoita ei myrsky matkoistaan, arvaamatta maailman tuulet lastaan riepottaa..."

3.8.2010 istuin kauniina aurinkoisena päivänä takapihamme terassilla ja kirjoittelin muutamia runontapaisia ylös. Tässä yksi:

Koira.

Koiran kauneus.

Koiran pehmeys.

Koiran onnellinen hymy terassilla.

Koiran kieli.

Koiran mieli.

Koira.

Tämä runo nousi mieleeni eilen, kun saimme Tomun labrakokeista ikäviä uutisia. Syksyn mittaan Tomulla on ollut enemmän ja vähemmän oksenteluvaivaa. Luulimme sen johtuvan allergisoitumisesta jollekin ruoka-aineelle ja vaihdoimme ruoan joulun alla, ja oksentelua ei ole ollut. Lisäksi Tomu ei ole tavalliseen tapaan hyppinyt sohvalle ehkä kuukauteen pariin, joten pelkäsimme viime helmikuussa leikatun jalan olevan rikki tai kipeä.

Kävimme tiistaina Tomun kanssa eläinlääkärissä, jalan leikanneella lääkärillä. Tomu kuvattiin ja otettiin labrat, kun lääkäri epäili kilpirauhasen vajaatoimintaa. Tomu oli laihtunut helmikuulta 3 kiloa painaen tällä hetkellä 12,2 kg. Röntgenkuvissa löytyi pientä nivelrikkoa leikatusta polvesta ja saimme Tomulle kipulääkityksen (2 viikon kuuri) sekä ravintolisää, joka öljyää niveliä. Jäimme odottamaan labrojen tuloksia, jotka luvattiin perjantaiksi. Lääkäri myös suositteli Tomulle Cartrophen-injektiohoitokuuria, joka pitää sisällään 4 pistoskertaa viikon välein.

Eilen 15.30 sain puhelun eläinlääkäriltä. Tiistaina löydetty lievä nivelrikko ei sittenkään ollut se pahin löytö. Verikokeissa näkyi, että Tomulla on pitkälle edennyt munuaisten vajaatoiminta. Urea-arvo, joka saisi olla 2-10, oli 43 ja kreatiini, joka saisi olla 44 - 159 oli muistaakseni 600. Eli Tomulle tulee aloittaa munuaisvaivaisen ruokavalio ja kenties vaihtaa nykyinen kipulääke toiseen. Emme voi kuitenkaan tietää, kauanko saamme pitää Tomun luonamme. Lääkäri käski asennoitua luopumiseen. Kuukauden päästä kontrollilabrat, jos Tomun tila ei huonone.

Täällä yritämme pohtia mahdollisimman parasta ratkaisua Tomun kannalta. Sen olo on ollut selkeästi parempi aiemman ruoanvaihdon ja nyt aloitetun kipulääkityksen jälkeen. Mutta emme tahtoisi myöskään nähdä rakkaan ystävän hiipuvan pois.

Tomu 18.7.2010

4 kommenttia:

seijap kirjoitti...

Enpä tiedä miten tässä voisi lohduttaa. Tuntuu surulliselta.

Leena kirjoitti...

Toivotaan, että munuaisvaivat hoituisivat lääkityksllä.
Koiralle paljon rapsutuksia.

M kirjoitti...

Kiitos Seija ja Leena. Sepä tässä on, kun tätä ei voi hoitaa lääkkeillä. Ainut hoito on ruokavalion muutos, joka ehkä hidastaa vajaatoiminnan etenemistä.

Kangaskasa kirjoitti...

Voi miten surullinen juttu! Aivan varmasti on vaikeaa miettiä tulevaa. Voimia tämän asian kanssa!